Japanilaisesta currysta, tai karee raisusta, on tullut meidän perheen lempiruoka. Japanilainen curry on hyvin erilaista kuin intialainen curry. Se ei ensinnäkään ole yhtä tulista ja karee raisun pyhä kolminaisuus syntyy perunasta, porkkanasta ja sipulista.
Curry tuli Japaniin Intiasta Englannin kautta. Englantilaiset veivät mukanaan intialaisten ruokakulttuuria, tekivät siitä omanlaistaan ja rantauduttuaan Japaniin, toivat muokatun curryn mukanaan.
Curry on Japanissa peruskotiruoka, mutta sitä saa ravintoloista, myös Michelin-tähtien arvoisista ravintoloista. Eri osissa Japania on omat tapansa valmistaa currya ja currya voi valmistaa niin liha- kuin kasvisversiona. Jos Japanilaista currya pitäisi verrata suomalaiseen ruokaan, olisi se karjalanpaisti; perinteinen kotiruoka, mitä valmistetaan omalla tavallaan jokaisessa kodissa.
Curryn maku tulee tummasta kastikkeesta ja tässä ohjeessa se valmistetaan paistamalla voi ja jauhot keskenään, eli samalla tavalla kuin valmistaisi ruskeaa kastiketta. Olen tehnyt aiemmin curryn gluteenittomista jauhoista, mutta silloin siihen jäi jauhomainen jälkimaku. Gluteenittomia jauhoja käyttäen curry onnistuu parhaiten, jos curryn antaa seisoa valmistuksen jälkeen vähintään tunnin verran. Tässä ohjeessa käytin ruisjauhoja, joita käyttäessä maku on parempi ja on heti valmista. Mies on allerginen vehnäproteiinille, mitä ruisjauhoissa ei ole, joten meille ruisjauho-versio sopii.
Sovelsin itse tätä ohjetta omaan versiooni.
Karee raisu
6-7 annokseen tarvitset:
- 600g naudan tai porsaan lihasuikaleita
- 6 porkkanaa
- 6-8 keskikokoista perunaa
- 2 sipulia
- 3 rkl öljyä
- 1 tl kanaliemijauhetta
- suolaa
- vettä
- 6 rkl voita
- 6 rkl ruisjauhoja
- 6 tl curry-jauhetta
- Kuori perunat ja porkkanat. Kuutioi perunat kuuteen palaan ja pilko porkkanat. Kuori ja paloittele sipulit
- Käytä paistamiseen paksupohjaista kasaria tai kattilaa. Anna kattilan lämmetä ja lisää öljy ja sipulit.
- Kuullota sipuleita ja lisää lihat.
- Paista lihat kypsiksi, lisää perunat ja porkkanat ja kaada kattilaan vettä, niin että se peittää lihat ja kasvikset
- Lisää veteen kanaliemijauhe. Jos käytät liemikuutiota, leikkaa kuutio muruksi, niin se sekoittuu liemeen paremmin.
- Laita kansi kattilan päälle ja anna hiljalleen kiehua 20 minuuttia. Aloita suurusteen valmistus tummaa kastiketta varten.
- Laita tarvittavat raaka-aineet valmiiksi pöydälle odottamaan, jotta kiireessä niitä ei tarvitse alkaa mittailemaan ja suuruste ei pala pohjaan.
- Sulata voi pienessä kattilassa ja lisää ruisjauhot mukaan.
Miltä suuruste näyttää kun ruisjauhot on lisätty - Sekoita koko ajan samalla kun rasva-jauhoseos paistuu. Kun väri alkaa muistuttamaan tummaa suklaata, lisää curry-jauhe
Suurusteen väri, kun siihen voidaan lisätä curry-jauhe - Lisää curry-jauhe ja paahda sitä suurusteessa noin minuutin verran, koko ajan sekoittaen. Älä anna curryn palaa.
- Lisää suuruste kokonaan curryn joukkoon ja sekoita se kunnolla joukkoon. Laita kansi päälle ja anna hautua tunnin verran, 15 minuutin välein sekoittaen pohjaa myöten, näin varmistaen että curry ei pala pohjaan.
Curry näyttää tältä, kun suuruste on lisätty kastikkeeseen - Tarjoile curry riisin kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti