Juustokakkua kahdelta eri mantereelta

 Juustokakku on parasta silloin, kun se on mehukasta, paksua ja kevyttä, raikasta ja kiinteää. Huonointa silloin, kun se ei pysy kasassa, on löysää ja märkää.

Omat juustokakut ovat onnistuneet parhaiten silloin, kun ne ovat tulleet uunin kautta. Huonoimmat tekeleet ovat olleet liivateversioita, jotka ovat muistuttaneet enemmän kylmää ja makeaa juustokeittoa kuin juustokakkua.

Tein kaksi eri juustokakkua, molemmat uunissa. Ensimmäinen on amerikkalainen, toinen japanilainen. Amerikkalainen juustokakku on raikasta ja mehevää, japanilainen makeaa ja ilmavaa. Itse en ole vielä yrityksistä huolimatta saanut japanilaisesta juustokakusta niin ilmavaa ja "jiggly-jiggly"-ominaisuuden omaavaa, kuten niiden olisi tarkoitus olla.


Amerikkalaiseen juustokakkuun tarvitset:

Pohjaan:

  • 1 pkt (150g) kauradigestivekeksejä, gluteeniton
  • ½ dl fariinisokeria
  • 75g voita (sulatettuna)
Täytteeseen:
  • 2 rasiaa (á 180g) maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 prk (á 250g) laktoositonta maitorahkaa
  • 1½ dl sokeria
  • ½ dl perunajauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 3 tl sitruunankuorta raastettuna
  • 2 dl laktoositonta vispikermaa
  • 3 kananmunaa
Ohje:
  1. Vuoraa irtokakkuvuoan (halkaisija 24cm) pohja leivinpaperilla.
  2. Hienonna keksit muovipussissa kaulimella. Sekoita joukkoon fariinisokeria ja sulatettu rasva. Painele seos kakkuvuoan pohjalle.
  3. Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi. Kaada seos pohjan päälle.
  4. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla ensin 45 minuuttia. Alenna lämpöä 150 asteeseen ja paista vielä 15 minuuttia. Peitä vuoka leivinpaperilla, jos pinta meinaa tummua liikaa.
  5. Anna kakun jäähtyä vuoassaan huoneenlämpöiseksi. Siirrä jääkaappiin ja anna jäähtyä kylmäksi, mielellään yön yli. Irrota kakku vuoasta ja koristele halutessasi marjoilla. Tarjoile marjojen, hedelmien tai marjakastikkeen kanssa.

Valmis amerikkalainen juustokakku



Japanilaiseen juustokakkuun tarvitset:

  • 5 kananmunaa
  • 1 levy (145g) valkosuklaata
  • 1 pkt (á 200g) vanilja- tai appelsiinituorejuustoa
Ohje:
  1. Säädä uuni 170 asteeseen. Vuoraa irtokakkuvuoan pohja leivinpaperilla (halkaisija 20cm, oma oli 24cm).
  2. Muotoile alumiinifoliosta vuoan ulkopuolelle n. 4cm korkea foliovuoka. Se estää veden tihkumisen saumasta vuokaan, kun kakku kypsennetään vesihauteessa.
  3. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Varmista ettei keltuaista pääse valkuaisten joukkoon. Vatkaa valkuaiset niin kovaksi vaahdoksi, että se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.
  4. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata se joko mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita sula suklaa tasaiseksi.
  5. Vaahdota keltuaiset, vatkaa tuorejuusto ja sula suklaa huolellisesti keltuaisvaahtoon.
  6. Kääntele valkuaisvaahto kolmessa osassa varovasti suklaa-juustoseokseen. Kaada seos kakkuvuokaan. Vinkki: valkuaiset kannattaa vaahdottaa viimeiseksi. Itsellä ne seisoivat hetken pöydällä, kun tein juustokakkua ensimmäisen kerran ja pohjalle muodostui nestettä ja pilasi koko kakun.
  7. Nosta kakkuvuoka hieman isompaan uunivuokaan tai syvälle uunipelille. Kaada isomman vuoalle kuumaa vettä n. 2cm:n korkeudelle. Kypsennä kakkua alimmalla tasolla ensin 170-asteisessa uunissa 15 minuuttia, sitten 160-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Katkaise lämpö ja anna kakun olla uunissa vielä 20 minuuttia. Viimeisen 20 minuutin ajaksi, uunin luukku kannattaa pitää raollaan.
  8. Tarjoa kakku jäähtyneenä esimerkiksi marjojen kanssa. Koristele pinta halutessasi tomusokerilla.

Valmis japanilainen juustokakku (olisin halunnut vähän enemmän korkeutta ja kuohkeutta)



Kommentit