Joulu on ohi, mutta halusin silti kirjoittaa vielä niistä ruuista mitä tein jouluksi. Tulevia jouluja ajatellen, on myös hyvä että reseptit ovat jo jossain valmiina. Jotkin ruoat ovat hyviä vaihtoehtoja muihinkin juhliin kuin vain jouluun.
Tänä vuonna teimme jouluruoat perheen kesken nyyttäri-ajatuksella, eli jokainen teki jotain eikä yhden ihmisen tarvinnut tehdä kaikkia ruokia. Toivottavasti tästä tulee perinne, jotta pääsen kokeilemaan eri jouluruokien valmistamista joka vuosi. Itse tein porkkanalaatikon, sinappisillejä, valkosipulisilakoita ja lohihyydykkeen. Tänä jouluna olin raskaana, joten tein muutamista kalaruuista kahta eri versiota tai sopivan raskaana olevalle.
Porkkanalaatikko
Tarvitset:
- 1kg porkkanoita
- 1½ dl puuroriisiä
- 2 dl vettä
- 5 dl täysimaitoa
- 2 kananmunaa
- 2 rkl siirappia
- 1½ tl suolaa
- 1/4 tl jauhettua valkopippuria
- ½ tl jauhettua muskottipähkinää
- panko-jauhoja
Ohjeet:
- Kuori ja pilko porkkanat. Laita ne kattilaan ja lisää vettä sen verran, että porkkanat peittyvät. Keitä porkkanat oikein kypsiksi.
- Kaada keitinvesi pois ja soseuta porkkanat. Anna jäähtyä.
- Mittaa kattilaan vesi ja puuroriisi. Anna kiehahtaa, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keitä välillä sekoitellen, kunnes puuro on valmista (noin 40min). Anna jäähtyä
- Sekoita porkkanasose ja riisipuuro keskenään. Sekoita joukkoon munat, siirappi ja mausteet. Tarkista maku. Siirrä porkkanalaatikko voideltuun uunivuokaan.
- Sirottele pinnalle panko-jauhoja (panko-jauhoilla pinnasta tulee rapeampi) ja painele lusikalla pintaan kuvioita. Paista uunissa 175-asteessa tunnin verran. Jos laatikko vaikuttaa paistamisen jälkeen vaalealta ja löysältä, lisää lämpöä 20-astetta ja anna olla uunissa vielä 10-15 minuuttia.
![]() |
Ennen uuniin menoa |
Käytin tätä reseptiä porkkanalaatikon tekemiseen.
Sinappisillit
Tarvitset:
- n. 160g kevytsuolattuja sillifileitä
- 1 dl makeaa sinappia tai Dijon-sinappia
- 2 rkl punaviinietikkaa
- 1 rkl sokeria
- mustapippuria
- ½ dl öljyä
- ½ dl tilliä hienonnettuna
Jos pidät väkevästä sinapin mausta, Dijon-sinappi on hyvä vaihtoehto ja myös sopiva joulupöytään.
Ohjeet:
- Huuhdo sillifileet kylmällä vedellä. Kuivaa fileet kylmällä vedellä.
- Sekoita sinappi, etikka, sokeri ja pippuri keskenään. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon tilli.
- Leikkaa fileet sentin paksuisiksi viipaleiksi ja kääntele ne hyvin kastikkeeseen. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin tai seuraavaan päivään.
Sinappisillit sopivat hyvin myös juhannuspöytään tai uuteen vuoteen.
Tein sillit tällä reseptillä.
Valkosipulisilakat
Valkosipulisilakoista tein sekä raakakypsytettyjä että uunissa paistettuja.
Valkosipulisilakat etikkaliemessä eli raakakypsinä
Tarvitset:
- n. 600-700 g silakkafileitä
Mausteliemi:
- 5 dl kylmää vettä
- 1 dl etikkaa
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl suolaa
Ohjeet:
- Sekoita mausteliemen ainekset keskenään. Pane silakkafileet liemeen ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
- Silakoista voi irrottaa nahan, mutta se ei ole välttämätöntä, nahka irtoaa helpommin kypsytetystä kalasta. Halkaise fileet pitkittäin kahtia ja valuta fileet hyvin.
Valkosipulisilakat uunissa paistettuna
Tarvitset:
- n. 200-300g silakkafileitä
- suolaa
- sulatettua voita
Ohjeet:
- Levitä silakkafileet leivinpaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Voitele fileet sulatetulla voilla ja sirottele suolaa päälle.
- Paista fileet uunissa 200-asteessa noin 10 minuuttia.
- Anna fileiden jäähtyä hetki, ennen kuin poistat fileistä nahat. Ei haittaa, vaikka fileet menisivät palasiksi.
Valkosipulikastike
Tässä on ainesosien yhteismäärä sekä etikkalimessä että uunissa olleille silakoille.
Tarvitset:
- 1½ tlk kermaviiliä
- 1½ dl majoneesia
- 3/4 tl mustapippuria
- suolaa
- 4-6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Siirrä fileet omiin astioihin ja sekoita kastike fileiden kanssa.
- Anna fileiden maustua kastikkeessa vähintään vuorokausi, myös uunissa paistettujen. Näin fileet pehmenevät ja saavat lisää makua.
![]() |
Valmiit raakakypsytetyt valkosipulisilakat |
Lohihyydyke
Lohihyydyke on oma lempiherkkuni joulupöydässä, jota voisin syödä koko joulun. Joulupöydän lisäksi hyydyke on hyvä lisä uuden vuoden juhlapöytään tai brunssille blinien seuraksi.
Tarvitset:
- 9 liivatelehteä
- 2 rkl vettä
- 4 keskikokoista herkkukurkkua
- 300g savulohta
- 1 prk kermaviiliä
- 1 prk ranskankermaa
- 1 tl sokeria
- 1 tl sitruunapippuria
- 2-3 tl tilliä
- 2 dl vatkattua kuohukermaa
Ohjeet:
- Pilko lohi ja kurkut pieniksi paloiksi. Pilkkomisen jälkeen purista niistä ylimääräinen neste ja rasva pois. Tämä helpottaa hyydykkeen hyytymistä. Sekoita lohi ja kurkut keskenään.
- Anna liivatelehtien pehmetä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia.
- Sekoita kermaviili, ranskankerma, mausteet ja tilli.
- Purista liivatteista vesi pois ja sekoita ne 2 rkl kuumaan veteen (veden pitää olla kuumaa, ei kiehuvaa) ja anna jäähtyä hetki.
- Vatkaa tällä välin kuohukerma.
- Lisää liivatevesi ohuena nauhana kermaviiliseokseen koko ajan sekoittaen.
- Lisää lohi-kurkku-seos mukaan ja sekoita. Lisää viimeisenä kuohukerma varovasti nostellen.
- Huuhdo rengasvuoka kylmällä vedellä ja vuoraa vuoka kelmulla (kelmu helpottaa hyydykkeen saamista pois vuoasta) ja kaada seos vuokaan.
- Anna hyydykkeen hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
- Koristele valmis hyydyke esim. tillillä, mädillä tai viinirypäleillä.
![]() |
Viinirypäleet toivat raikkautta savulohen rinnalle |
Pohjustin omaa versiotani tästä reseptistä.
Kommentit
Lähetä kommentti