Kaalia, kaalia, KAALIA

 Kaali on sellainen kasvis, mitä tulee aina ostettua liikaa kun sitä tarvitsee vain yhteen ruokaan. Itse aina onnistun ottamaan sen kaalinpään, missä on puolet enemmän kaalia kuin mitä oikeasti tarvitsisin (ja en kaupassa muista katsoa paljon kaali painaa ja kuinka paljon tarvitsen ruokaan). Niille, joille käy samalla tavalla kuin allekirjoittaneelle, niin tässä on useampi kaaliresepti, mihin uppoaa enemmän tai vähemmän kaalia.

Okonomiyaki eli japanilainen pannukakku gluteenittomana



Okonomiyaki on lähtöisin Osakasta ja siellä sitä myydään enemmän kuin esimerkiksi Tokiossa. Okonomiyaki on kasvispannukakku, minkä taikinassa käytetään kaalin suikaleita ja porkkanaa. Päälle laitetaan lisukkeeksi ja koristeeksi majoneesia ja kuivattua kalaa. Itse laitoin purkkitonnikalaa taikinaan. Hyvä vaihtoehto on myös laittaa lohta valmiin pannukakun päälle. 

Okonomiyaki toimii meillä samalla tavalla kuin pyttipannu, mukaan laitetaan kaikkea sitä mitä kaappiin on jäänyt. 

Japanissa ravintoloissa okonomiyaki paistetaan itse pöydässä olevassa kuumalevyllä ja syödään suoraan siitä.

Tästä taikinasta tuli 8 isoa lettua.

Alkuperäinen resepti täällä.

Tarvitset:

  • 350g valkokaalia suikaleina
  • 4 porkkanaa raastettuna
  • 2 rkl öljyä
  • 1 iso sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • (1 prk tonnikalaa)
  • 1 rkl riisiviini- tai omenaviinietikkaa
  • 1 rkl teriyakikastiketta
  • ½ rkl soijakastiketta
Taikinaan:
  • 4 dl gluteenittomia vehnäjauhoja
  • 3 dl vettä
  • 3 kanamunaa
  • 1 tl suolaa
Pinnalle:
  • majoneesia
  • teriyakikastiketta
  • (kuivattuja kalalastuja)
  • (graavi-, savu- tai uunilohta)
  • (paahdettua sipulia)
Isompi okonomiyaki


Ohje:
  1. Suikaloi kaali ja raasta porkkana. Sekoita suikaleet ja raaste keskenään suuressa kulhossa.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi, kuullota sipulit pannulla. 
  3. Lisää joukkoon etikka, teriyakikastike ja soija. Kiehauta seos ja kaada raasteiden joukkoon. (Lisää mukaan vielä tonnikala)
  4. Sekoita jauhot, vesi, munat ja suola hyvin tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon öljy ja raasteseos.
  5. Nosta taikinamassa suoraan lettupannulle. Paistoaika on noin 10 minuuttia välillä käännellen, riippuen letun paksuudesta. Voit halutessasi tehdä joko isoja tai pieniä lettuja. 
  6. Siirrä valmis okonomiyaki lautaselle ja sivele se teriyakikastikkeella. Lisää päälle majoneesia (koristele oman mielesi mukaan) ja haluamillasi lisukkeilla.

Lapsille kivaa tekemistä; koristella oman okonomiyakinsa




Kaalilaatikko

Perinteinen kaalilaatikko oli pitkään itselleni iso mörkö, koska olin hyvin pitkään sitä mieltä, että ruoka olisi liian vaikea valmistaa. Kaalilaatikko saa tietyn makeutensa tummasta siirapista, mutta myös hunaja on hyvä vaihtoehto. Hunajaa ei kannata laittaa saman verran kuin siirappia, jollei laatikosta ylimakeaa (kuten itse onnistuin kerran tekemään).

Alkuperäinen resepti täällä.

Tarvitset:
  • n. 1kg valkokaalia
  • 5 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 sipuli
  • 400g nauta-sikajauhelihaa
  • 2 tl meiramia tai oreganoa
  • mustapippuria
  • 3 rkl tummaa siirappia
    TAI
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 dl puuroriisiä
Pinnalle:
  • 1-2 rkl voita tai margariinia
Ohje:
  1. Silppua kaali, kannan kovimman osan voi jättää pois. Kuumenna vesi laakeassa kattilassa ja lisää kaalit ja suola. Sekoittele silloin tällöin.
  2. Silppua sipuli ja lisää se joukkoon, anna kiehua puolisen tuntia.
  3. Ruskista sillä välin jauheliha.
  4. Lisää jauheliha, meirami tai oregano, mustapippuria, siirappi tai hunaja kaaliseoksen joukkoon.
  5. Voitele iso uunivuoka, ripottele pohjalle riisit ja kaada kaaliseos liemineen vuokaan. Laita pinnalle muutama voinokare.
  6. Kypsennä kaalilaatikkoa 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 50 minuuttia. Tarjoa puolukkahillon kera.

Gluteenittomat kaaliraasteohukaiset




Kun kaalia on jäänyt se pieni määrä jääkaapin perälle, ohukaiset ovat hyvä vaihtoehto sen käyttämiseen. Ohukaiset toimivat hyvänä iltapalana lapsiperheessä ja toisena vaihtoehtona pinaatti- ja porkkanaletuille.
Tästä taikinasta tuli 10 pientä lettua.

Alkuperäinen resepti täällä.

Tarvitset:
  • 200g valkokaalia
  • 2 dl maitoa
  • 1 dl gluteenittomia jauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl meiramia tai oreganoa
  • ½ tl suolaa
Ohje:
  1. Raasta kaali raastinraudan karkeimmalla terällä, kuitenkin niin että raaste on mehevää.
  2. Sekoita kulhossa maito ja jauhot.
  3. Lisää joukkoon kananmunat, meirami/oregano, suola ja kaaliraaste.
  4. Paista pieniä ohukaisia joko isolla pannulla tai ohukaispannulla. Tarjoa valmiit ohukaiset puolukkahillon kanssa.
Pienten ohukaisten paisto isolla pannulla





Coleslaw




Coleslaw on amerikkalainen kaalisalaatti, mikä sopii hyvin lisukkeeksi hampurilaisten, tacojen ja grilliruoan kanssa. Coleslaw on myös hyvä lisä hampurilaisen tai paahdetun leivän väliin. Itse rakastan kaalisalaattia ja otan sitä aina mukaan, kun sitä on tarjolla.

Alkuperäinen resepti täällä.

Tarvitset:
  • 500g valkokaalia
  • 2 porkkanaa
Kastike:
  • 1 dl majoneesia
  • 1 dl kermaviiliä
  • 1-2 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
  • 1 rkl sinappia
  • 1/4 tl suolaa
  • ½ tl sokeria
  • 1/4 tl mustapippuria
Ohje:
  1. Sekoita kastikkeen ainekset isossa kulhossa.
  2. Leikkaa kaali erittäin ohuiksi suikaleiksi ja kuori ja raasta porkkanat.
  3. Lisää kaalisuikaleet ja porkkanaraaste kastikkeen joukkoon ja sekoita hyvin.
  4. Anna salaatin maustua jääkaapissa.


Kommentit