Suklaasuun ja -herkuttelijan moussekakku

 Kun miehen syntymäpäivä koitti, kysyin minkälaisen kakun hän haluaa. Vastaus kuului jotain pehmeää, mustavalkoista ja vanukasmaista, joten päädyin tähän suklaamoussekakkuun.

Olen aiemmin tehnyt mousset valmiista pussista, joten tämä oli ensimmäinen kerta kun tein moussen itse alusta asti. Tämän ohjeen mousse oli helppo valmistaa ja siihen ei tarvinnut montaa eri vaihetta tai raaka-ainetta. Alkuperäisessä ohjeessa moussessa oli käytetty tummaa suklaata, mutta maitosuklaa on myös hyvä vaihtoehto, jos ei halua suklaamoussesta liian raskasta. 

Kakun koristelussa pääsin kokeilemaan nettikikkaa, missä suklaalevy sulatetaan omassa paketissaan kiehuvassa vedessä ja puristetaan paketista suoraan ulos kohmettumaan.


                                   Suklaasuun moussekakku







Tarvitset:

Kakkupohjaan:

  • 145g tummaa suklaata (itse käytin Pandan)
  • 150g voita
  • 3 kananmunaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1½ dl (gluteenittomia) vehnäjauhoja
  • 1/3 tl suolaa
  • 3/4 tl leivinjauhetta
Suklaamousseen:
  • 145g tummaa suklaata tai maitosuklaata
  • 200g créme fraîchea
  • 2 dl vispikermaa
Valkosuklaamousseen:
  • 145g valkosuklaata
  • 200g créme fraîchea
  • 2 dl vispikermaa
Koristeluun:
  • 1 pieni levy tummaa suklaata
  • 1 dl vispikermaa

Ohjeet:
  1. Vuoraa valmiiksi irtopohjavuoka (leveys 20-22cm) leivinpaperille. Paloittele kakkupohjaan tarvittava suklaa ja sulata se voin kanssa miedolla kattilassa.
  2. Vatkaa kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele hieman jäähtynyt suklaa-voiseos munavaahtoon.
  3. Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe yhteen ja siivilöi taikinaan. Kääntele rauhallisesti sekaisin ja kaada taikina vuokaan.
  4. Paista kakku 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Kakku on valmis, kun se on reunoilta asettunut, mutta keskeltä vielä löysä. Jäähdytä kakkupohja jääkaappikylmäksi omassa vuoassaan. Kakkupohjalla kestää vähintään tunti jäähtyä jääkaapissa.
  5. Ota crème fraîchet huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kuin alat tekemään mousseja. Näin crème fraîchet notkistuvat oikein moussea varten.
  6. Vatkaa vispikermat pehmeäksi vaahdoksi ja jaa kermavaahto kahteen osaan. Notkista crème fraîchet omissa kulhoissaan.
    Vispikerma saa jäädä pehmeäksi, niin että kerman pinnalle jää
    aaltoja kun vispilät nostaa ylös.
    Créme fraîche notkistuu parhaiten huoneenlämpöisenä

  7. Ota kakkupohja pois jääkaapista ja vuoraa ja korota irtopohjavuoan reunat leivinpaperilla, jotta täytteet mahtuvat kunnolla vuoan sisään.
    Korota reunoja leivinpaperin avulla. Leikkaa leivinpaperi sopivan 
    kokoiseksi kun täytteet on sisällä.

  8. Paloittele suklaamoussen suklaa (tumma tai maitosuklaa) kulhoon ja sulata mikrossa 30s erissä, sekoittele välissä. Anna suklaasulan jäähtyä hetkinen ennen kuin kaadat sen créme fraîchen joukkoon. Kääntele joukkoon kermavaahto. Älä vatkaa, jottei seos juoksetu. Kaada suklaamousse heti pohjan päälle ja tasoita pinta.
    Valmis suklaamousse.

  9. Paloittele valkosuklaa kulhoon ja sulata samalla tavalla mikrossa. Sekoita sulanut suklaa crème fraîchen joukkoon ja kääntele loppu kermavaahto joukkoon. Kaada valkosuklaamousse suklaamoussen päälle ja tasoita pinta. Varo etteivät mousset sekoitu keskenään. Peitä vuoka kevyesti kelmulla ja anna jähmettyä jääkaapissa seuraavan päivään.
    Valmis valkosuklaamousse.

  10. Koristeiden tekoa varten keitä pienessä kattilassa vettä. Laita suklaalevy pystyasennossa veteen. Pidä levyä vedessä niin pitkään kunnes kaikki suklaa on sulanut.
    Suklaan sulatus.

  11. Leikkaa pieni reikä levyn kulmaan ja purista sulasta suklaasta haluamiasi kuvioita leivinpaperin päälle (video omasta löytyy Instagramista). Suklaakoristeet jähmettyvät muutamassa minuutissa pakkasessa ja tunnissa jääkaapissa. Voit siis tehdä koristeet joko jo edellisenä päivänä tai juuri ennen koristelua.

  12. Vatkaa koristeluun tarvittava vispikerma. Ota kakku pois jääkaapista, irrota kakku vuoasta ja poista leivinpaperi reunoilta. Pursota kermavaahtoa niihin kohtiin kakkua, mihin haluat asettaa suklaakoristeet. Asettele suklaakoristeet paikoilleen ja nauti!



Kommentit