Halloweenin herkut: kurpitsapiirakka ja tuijottavat donitsit

 Halloweeen! Paras aika tehdä pelottavia ja syksyisiä herkkuja. Tänä vuonna kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä amerikkalaista kurpitsapiirakkaa, mihin lisäsin mukaan myös psylliumia. Tämä teki taikinasta paljon helpommin käsiteltävää, kun aiemmin gluteenittomat voitaikinat eivät ole pysyneet kasassa käsittelyssä.

Psylliumia laitoin 1tl/3dl jauhoja. Tällä suhteella psylliumia laitetaan voitaikinoihin ja leivinjauheella turpoaviin leivonnaisiin. Näissä psyllium lisätään suoraan jauhoihin. Jos taikina turpoaa kuivahiivan avulla, psylliumia laitetaan 1-2 rkl/litra nestettä kohden. Näissä psyllium lisätään nesteeseen hiivan kanssa ja annetaan turvota 5-10 minuuttia.

Meidän perhe ihastui tähän piirakkaan niin paljon, että sitä toivottiin myös jouluksi. Tämä onnistuu helposti, kun piirakassa käytetään paljon jouluisia mausteita.

Halloween on Suomessa enimmäkseen lapsiperheiden juhla, ja niin se on meilläkin. Donitsien teko oli kivaa puuhaa 3-vuotiaalle kun sai päästä koristelemaan, eikä haitannut että kädet likaantui työn touhussa.

Täältä kurpitsapiirakan alkuperäinen ohje ja täältä donitsien.

                                            Kurpitsapiirakka 



Tarvitset pohjaan:

  • 125g voita
  • 3 dl gluteenittomia jauhoja
  • 1 tl psylliumia
  • ½ dl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 3 rkl kylmää vettä
Tarvitset täytteeseen:
  • 500g kuorittua, paloiteltua kurpitsaa
  • 3 kananmunaa
  • 1 prk (397g) kondensoitua maitoa
  • ½ dl fariinisokeria
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl kardemummaa
  • ½ tl neilikkaa
  • ½ tl jauhettua inkivääriä
  • ½ tl jauhettua muskottipähkinää
Ohjeet:
  1. Keitä kurpitsakuutiot vähässä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada ylimääräinen neste pois ja soseuta. Anna soseen jäähtyä jääkaapissa.
  2. Sekoita jauhot, psyllium, sokeri ja suola keskenään. Nypi ne huoneenlämpöisen voin joukkoon. Lisää vesi ja vaivaa taikina käsin tasaiseksi.
  3. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se kelmuun. Laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.

  4. Kauli taikina pyöreäksi levyksi. Taikina on hyvä kaulia leivinpaperin päällä, mistä sen saa helposti siirrettyä vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
    Kauli taikina leivinpaperin päällä...

    ...ja siirrä taikina vuokaan leivinpaperin avulla.

  5. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada täyte vuokaan.
    Valmiina uuniin.

  6. Paista 200-asteisessa uunissa uunin alimmalla tasolla 40 minuuttia. Tarkista täytteen kypsyys ja jos se on vielä vetistä, anna olla uunissa vielä 5 minuuttia.
  7. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä se sitten jääkaappiin. Tarjoa piirakka seuraavana päivänä kermavaahdon tai jäätelön kanssa, mutta menee hyvin myös sellaisenaan.





                                       Tuijottavat donitsit



Tarvitset:
  • 3 dl gluteenittomia jauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl ruokasoodaa
  • ½ tl kardemummaa
  • 50g voita
  • 1½ dl AB-piimää
  • 1 kananmuna
  • 1½ dl mehevää porkkanaraastetta
Tarvitset koristeluun:
    
        Oranssi kuorrutus:
  • 3 dl tomusokeria
  • 1 rkl vettä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 3/4 tl keltaista elintarvikeväriä
  • 1/4 punaista elintarvikeväriä
        Musta kuorrutus:
  • 3 dl tomusokeria
  • 1 rkl mustaa elintarvikeväriä
  • 2 rkl sitruunamehua
        Pinnalle:
  • Sokerisilmiä (esim. Dr. Oetker)
  • Strösseliä 

Ohje:
  1. Kuori ja raasta porkkanat meheväksi raasteeksi, eli raasta raastimen pienimmällä terällä.
  2. Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja kardemumma keskenään.
  3. Sulata voi mikrossa. Sekoita voisula, piimä, kananmuna ja porkkanaraaste jauhoseokseen.
  4. Voitele donitsipellin kolot. Pursota taikina pursotinpussilla koloihin. Jos pursotinta ei löydy, taikinan saa koloihin myös lusikalla.



  5. Paista donitsit 200-asteisessa uunissa noin 13-15 minuuttia. Anna donitsien jäähtyä.
    Paistetut donitsit.

  6. Ota donitsit veitsen avulla pois pellistä. Suurenna donitsien koloja veitsen avulla, jos ne ovat paistuneet kiinni.
    Donitsien reikiä suurennettu veitsellä.

  7. Mittaa oranssia kuorrutusta varten tomusokeri kulhoon. Sekoita keskenään vesi ja sitruunamehu, ja sekoita punaista ja keltaista väriä keskenään saadaksesi oranssin värin.
  8. Lisää nestettä ja väriä vuorotellen tomusokerin joukkoon saadaksesi tahnamaisen, mutta valuvan kuorrutteen. Lisää tarvittaessa tomusokeria/nestettä jos kuorrute on liian vetistä tai tiivistä.
  9. Mustaa kuorrutetta varten mittaa tomusokeri toiseen kulhoon. Sekoita joukkoon musta väri ja puolet sitruunamehusta. Lisää loput mehusta vähitellen, kunnes kuorrutte on sopivan paksuista. Lisää tarvittaessa tomusokeria/nestettä jos kuorrute on liian vetistä tai tiivistä.
  10. Dippaa donitsit kuorrutteeseen sileä pinta alaspäin yksi kerrallaan. Koristele donitsi heti dippauksen jälkeen, ettei kuorrute kuivu.
    Koristelupiste valmiina.

  11. Tarjoa donitsit tuoreina kun kuorrute on tarpeeksi kuivunut.

Kommentit