Piparien uudet kuviot

 Piparit kuuluvat jouluun, se on selvä. Itse pidän piparitaikinan teosta (ja sen syömisestä), mutta piparien teko ei meinaa aina onnistua kun taikina menee rikki tai takertuu alustaan.

Tänä vuonna tein vähän erilaisia pipareita ja piparkakkutalon sijasta piparireen. 

Taikinana käytin Kinuskikissan gluteenitonta piparkakkutaikinaa, helpoin ohje piparitaikinalle mitä löytyy. Ohjeen löydät täältä. Näihin kaikkiin käytin taikinaa 0,8kg taikinaa.


Nutellalla täytetyt piparipallot



Normaalit piparit pyöräytetään pallon muotoon ja sisältä löytyy makeaa nutellaa. Nutellan voi myös korvata suklaapaloilla.


Tarvitset:

  • nutellaa
  • (gluteenitonta) piparitaikinaa
  • jauhoja käsittelyyn
Ohjeet:
  1. Kauli taikina levyksi ja leikkaa taikina pitkiksi siivuiksi.

  2. Pyöritä yhdestä siivusta pallo.

  3. Pyöräytä pallo jauhoissa ja paina pallo sormilla lätyksi.
  4. Laita pieni nokare nutellaa lätyn keskelle ja rypistele se kiinni palloksi.


  5. Laita pallo saumapuoli alaspäin leivinpaperille.

  6. Paista piparipallot 200-asteissa uunissa 6 minuuttia.



Squid Game-piparit



Tänä syksynä jokainen on kuullut Squid Game-ohjelmasta ja nämä piparit saivat siitä inspiraation. Somessa näkyi monta videota missä tehtiin dalgona sokeriherkkuja, joihin painettiin samanlainen kuvio kuin ohjelman pelissä. Näihin pipareihin painetaan kuvio, mitä ei irroteta taikinasta, vaan paistetaan sellaisenaan. Nämä piparit voi syödä kokonaisena ilman neulan apua.

Tarvitset:
  • (gluteenitonta) piparitaikinaa
  • (pipari)muotteja
  • jauhoja käsittelyyn

Ohjeet:
  1. Kauli taikina levyksi ja jaa taikina pitkiksi paloiksi niin kuin piparipallojen teossa.
  2. Pyöritä yksi pala palloksi.
  3. Pyöräytä pallo jauhoissa ja paina pallo lätyksi, voit käyttää apuna kaulinta, jos haluat saada lätystä isomman.
  4. Paina haluamasi kuvio keskelle taikinaa. Älä paina ihan pohjaan, jotta kuvio ei irtoa (itse käytin muotteina pientä piparimuottia, keksimuottia ja Sodastream-pullon korkkia).

  5. Paista piparit 200-asteisessa uunissa 5-7 minuuttia (riippuen taikinan paksuudesta).



Piparireki



Piparitalo on se perinteinen jouluherkku, mutta omat piparitalot eivät ole päässeet perustuksia pidemmälle, joten niiden suhteen olen luovuttanut. Piparireki on hiukan yksinkertaisempi, se toimii myös koristeena ja sen kyytiin saa muita jouluherkkuja.
Joulureen ja porojen kaavat löydät täältä.

Tarvitset:
  • (gluteenitonta) piparitaikinaa
  • jauhoja käsittelyyn
Koristeluun:
  • vettä
  • tomusokeria
Kokoamiseen:
  • n. 8rkl sulatettua sokeria
Ohjeet:
  1. Leikkaa kaavat paperista ja kauli taikina n. 4mm:n paksuiseksi levyksi.
  2. Asettele kaavojen kuvat taikinan päälle ja leikkaa ne veitsen avulla irti (voit halutessasi kaulia taikinan suoraan leivinpaperin päälle, jolloin paloja ei tarvitse siirtää).

  3. Paista piparit 200-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia (seuraa paistumista, kapeimmat kohdat saattavat palaa herkemmin). Muista tehdä myös alusta reelle.
  4. Anna piparien jäähtyä. Sekoita tarvitsemasi määrä tomusokeria ja vettä keskenään (Esimerkki suhdemäärästä: 2 dl tomusokeria, 1 rkl vettä). Voit halutessasi lisätä elintarvikeväriä joukkoon. Jos massa on liian löysää, lisää tomusokeria.
  5. Koristele piparit ja anna koristeen asettua. Voit myös käyttää nonparelleja.
  6. Sulata sokeri kattilassa koko ajan sekoittaen, ja sivele sulaa sokeria esimerkiksi lusikan avulla paloihin. Kun käsittelet sulaa sokeria, muista varoa sormiasi, itsellä paloi kaksi sormenpäätä. Kattilaa on hyvä pitää levyn päällä pienellä lämmöllä, jottei sokeri kovetu
  7. Kiinnitä ensin pieni pala sivuittain isomman palan kanssa. Pienemmästä tulee reen selkänoja ja isommasta reen istuinosa.
    Pienemmästä palasta tulee reen selkänoja
    Isommasta palasta tulee reen istuinosa

  8. Liimaa istuinosa ensin toiseen reen sivuun ja sitten toiseen. Liimaa viimeisenä reki ja porot alustaan kiinni. Laita kyytiin jouluherkkuja.

Kommentit