Donburi on japanilainen lihamuki. Ei samanlainen kuin lahtelainen lihamuki, vaan mukana on riisiä, kasviksia, lihaa ja kananmunaa. Tässä donburissa käytin kanaa, mutta sen voi korvata naudalla, possulla tai tofulla. Kanat valmistin Airfryerissä, mutta onnistuvat ne myös uunissa. Donburin voi kasata valmiiksi evääksi esim. töihin tai harjoituksiin.
Kananmunat saivat makunsa soijasta ja mirinistä, missä keltuaiset maustuvat. Keltuaiset imevät itseensä kaiken ja saavat makua soijasta ja mirinistä. Keltuaisen rakenne muuttuu paksummaksi liemen ansiosta ja siitä tulee makoisampi. Soija myös tappaa keltuaisessa olevat bakteerit, jolloin ruokamyrkytyksen ja salmonellan vaara häviää, vaikka ruoassa onkin mukana raaka keltuainen. Keltuaiset sopivat donburin lisäksi mm. paistetun riisin, paistettujen nuudelien ja wokin kanssa. Keltuaiset toimivat ruoassa lisäkastikkeena ja mausteena. Löysin tämän ohjeen ja tiedon Instagramista @thingslinadoes -tilin takaa.
Miriniä ja soijaa laitetaan yhteen saman verran (esim. 2dl+2dl) ja keltuaiset laitetaan liemeen lillumaan yksi kerrallaan. Itse laitoin 1dl soijaa ja 1dl miriniä ja 4 kananmunan keltuaista. Jos teet itse enemmän tai vähemmän, lisää tai vähennä soijan ja mirinin määriä. Tärkeintä on, että niitä on liemessä yhtä paljon.
Keltuaisten tulee maustua liemessä jääkaapissa vähintään 6 tuntia. Voit peittää astian kelmulla tai ilmatiiviillä kannella. Itse huomasin, että kannen kanssa keltuaiset eivät muutu kiinteäksi niin paljoa ja ne toimivat kastikkeen tavoin. Voit säilyttää keltuaisia muutaman päivän jääkaapissa, jolloin ne imevät itseensä enemmän makua ja samalla hyytyvät enemmän. Ylijäämä liemen pystyy säilyttämään seuraavaa kertaa varten tai käyttää muissa ruuissa mausteena.
Lisukkeeksi tein japanilaista tahmariisiä, mikä onnistuu helposti puuroriisistä (ei tarvitse aina erikseen ostaa sushiriisiä). Ohjeessa mukana tapa, jolla itse valmistan riisin.
Helppo donburi
Tarvitset:
- 500g kanan fileepihvejä
- teriyaki-kastiketta
- 4 kananmunan keltuaista
- 1dl soija-kastiketta
- 1dl miriniä
- 1 iso porkkana
- 1 pussi pakastevihanneksia
- seesaminsiemeniä
- 2 dl puuroriisiä
- 2½ dl vettä
- 1tl suolaa
- 1tl sokeria
- 1tl riisiviinietikkaa
Ohje:
- Aloita kananmunista, nämä on hyvä tehdä jo edellisenä päivänä. Sekoita mirin ja soija keskenään. Erottele keltuaiset ja laita varovasti yksi kerrallaan liemeen. Peitä astia kannella tai kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään 6 tunniksi.
- Kaada puuroriisit siivilään ja huuhdo ne vedessä kunnes vesi on kirkasta. Kaada riisi kattilaan ja lisää vettä. Anna riisien liota vedessä vähintään tunti.
- Kaada vesi pois ja lisää keitinvesi. Keitä riisejä miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin.
- Ota kanat pois pakkauksesta ja valele fileet molemmin puolin teriyaki-kastikkeella. Paista kanoja Airfyerissa 10 minuuttia 200-asteessa. Käännä kanat ja valele päälle lisää teriyaki-kastiketta ja paista 10 minuuttia lisää. (Uunissa 250-asteessa 5 minuuttia ja kääntö ja vielä 5 minuuttia)
- Paista vihanneksia uunissa 200-asteessa 10 minuuttia.
- Kuori ja pese porkkana. Leikkaa kuorimaveitsellä pitkiä suortuvia porkkanasta.
- Sekoita riisiin suola, riisiviinietikka ja sokeri. Maista ja lisää tarvittaessa lisää. (VINKKI: jos riisi on liian suolaista, lisää sokeria, jos liian mautonta, lisää ensin suolaa ja etikkaa, maista ja sitten vasta sokeria.)
- Leikkaa kanafileet valmiiksi paloiksi.
Leikkaa paistetuista kananpaloista suupaloiksi sopivia paloja - Laita kulhon pohjalle riisiä. Riisin päälle laita vierekkäin kasviksia, kanaa ja porkkanaa. Jos haluat, voit sekoittaa pienen määrän teriyaki-kastiketta ja seesamiöljyä (seesamiöljy tekee teriyakista juoksevampaa) ja kaataa kastiketta kanojen päälle. Laita päälle kananmunan keltuainen ja ripottele päälle vielä seesaminsiemeniä.
Njam!
Kommentit
Lähetä kommentti